Ads Top

Kendini Tanımak, Ben Kimim?

 

Kendini Tanımak


Ben Aslında Kimim?

Koşulların ve insanların alt etmekte zorlanacağı en önemli özellik kendini tanımaktır. Kendini tanımak; ihtiyaçlarının, ne istediğinin ve ne istemediğinin farkında olmaktır. Duygu, düşünce, davranış örüntüsünü kişinin kendi sınırlarına ve yapısına uygun olarak yönlendirebilmesidir. Kişinin hangi durumda nasıl hissettiğinin, nasıl düşündüğünün ve nasıl davrandığının bilincinde olmasıdır. Kendini tanımak aslında, koşullara adapte olma, sınırlar çizme ve devam etme noktasında  nasıl bir yoldan gidilmesi gerektiğinin bilgisini veren, koşullarla baş etmeyi kolaylaştıran, kişiye koruma sağlayan bir tür üst düzey savunma mekanizmasıdır.

Kendini Tanıyan İnsanların Özellikleri

Kendini tanıyan insanın, kendi ile ilgili konularda farkındalığı daha yüksektir. Kendine hem iyimser hem de eleştirel yaklaşma noktasında başarılıdır. Eleştirilerini, kendini daha iyiye taşımak ya da olumsuz olandan uzaklaştırabilmek adına kullanır. Kendini tanımak hata yapmamak, sürekli devam etmek, yorulmamak, tükenmemek demek değildir. Ancak devam etme noktasında, nelerin kişiye yarar sağlayacağı ve neyi bırakması gerektiğinin daha farkındadır. 

Kendini tanıyan insanın, iyi yönlerinin, yapabildiklerinin ve kendinde olan eksiklerin farkında olması manipülasyonlara karşı kişiye güç verir. Çünkü kişi maruz kaldığı manipülasyonun içindeki kişi olmadığının farkındadır. Bu nedenle 'bana yöneltilen bu davranış doğru değil' ya da 'ben zaten bu eksiğimin farkındayım' yorumunu daha rahat yapabilir.

Sınırları daha belirgindir ve bu sınırlardan içeri hangi düşüncenin, hangi davranışın ya da insanın gireceğine kişi kendi karar verir. Seçimlerini kendi karakterine, mizacına ve sınırlarına göre yapar. Doğru seçimlerde devam etmesi, yanlış seçimlerde ise bırakması daha kolaydır. Kendine uygun olmayan tavır, eylem ve tepkilerde daha net bir duruş sergiler.

 
Kendini tanıyan insanın duygusal farkındalığı, duygularla baş etme ve tepkileri kontrol etme noktasında kişiye destek sağlar. Bu nedenle ani patlamalar ya da anlık duyusal iniş çıkışlar yaşaması daha zordur. Duygusal değişimlerde, kendini dinlemek ve ne hissettiğini anlamak adına kendine alan tanır.


Kendini Tanımak



Kendini tanımak aslında, kendiyle barışık olmaktır. Öz saygı ve öz değerin yüksek olduğu, ideal ben anlayışına yaklaşmayı sağlayan, denge ve uyum halidir. Kişinin çevresine duyarsızlaşmadan, kendi iyiliği, istekleri ve beklentileri noktasında çabalamasıdır.  


Kendini Tanımak Adına Sorulması Gereken Sorular

Kendime karşı ne kadar gerçekçi ve dürüstüm?
Potansiyelimin ne kadar farkındayım?
Nelerle yüzleşmekten kaçıyorum?
En çok neden nefret ediyorum?
Bende en çok kırgınlık yaratan durumlar, davranışlar nelerdir?
Hedeflerim, planlarım noktasında ne kadar istekliyim, ne kadar çabalıyorum?
Hayatımda ve kendimde neleri değiştirmek istiyorum ve değişim noktasında ne kadar çabalıyorum?
Nasıl durumlar bende gerginlik ve tahammülsüzlük yaratıyor?
Hangi durumlarda nasıl düşünüyor, nasıl hissediyor ve nasıl davranıyorum?
Sınırlarım nelerdir?
Zamanımı nasıl geçiriyorum? Zamanımı kendi isteklerime uygun hale nasıl getirebilirim?
İlişkilerim için ne kadar çabalıyorum? Çok fazla çabalıyorsam bu gerekli bir çaba mı?
Bırakmam gereken şeylerde gerçekten bırakmaya mı, ısrarla devam ettirmeye mi çabalıyorum?
Beni en derinden etkileyen olay nedir? Bu olay bende nasıl değişimler yarattı?
Kendimde değiştirmem ve devam ettirmem gereken şeyler ne ?
Bana kendimi iyi hissettiren şeyler neler? İyi hissettiren şeylerin devamı için ne kadar çabalıyorum?
Mutlu olduğum bir düzenin içinde miyim? 
Kendim için en son ne yaptım?
Beş yıl önceki ben ile şu anki ben arasındaki fark nedir?
Geleceğime nasıl bir ben bırakmak isterim?

 









   

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.