Sağlıklı Bir İlişkinin Temel Özellikleri
SAĞLIKLI İLİŞKİ NEDİR?
Sağlıklı bir ilişki kişilerin birbirlerine ve hayatlarına gösterdikleri saygı çerçevesinde şekillenen, birbirini dinlemeye, anlamaya, kabule dayanan, karşılıklı fedakarlık ve tolerans gerektiren, sevgi bağı ile bağlanan bir yapıdır.
Sağlıklı ilişkinin temeli doğru bir iletişimden geçer. İlişki çözüm odaklı, beklentilerin dile getirildiği, kişilerin birbirlerinin duygularını hissedebildiği, düşüncelerine önem verdiği, empati yapabildiği ölçüde sağlıklı hale gelir.
Sağlıklı Bir İlişkinin Temel Özellikleri
Bir ilişkiyi başlatan da bitiren de iletişimdir. Bir iletişim ne kadar yapıcı, karşıdakini anlamaya ve ilişkiyi daha iyiye taşıyacak şekilde kurulursa o denli sağlıklı olur. Siz karşınızdaki insana kendinizi nasıl ifade ederseniz karşınızdaki sizi o şekilde anlar. Duygularınızı, hissettiklerinizi, isteklerinizi ve istemediklerinizi karşıdakine aktardığınız ölçüde o insan buna uygun davranabilir. Bu sebeple iletişim anlaşılır, kendini ifade eden, hislerini, isteklerini, beklentilerini dile getiren açık bir iletişim olmalıdır. İfade etmek kadar dinlemek ve anlamak da önemlidir. Siz ne kadar dinlenilmek ve anlaşılmak istiyorsanız karşı tarafın da buna ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.
İlişkide yaşamak istenilenleri, ilişkiye dair beklentileri açıkça ifade etmek gerekir. Karşı taraf sizin bir ilişkiden ne beklediğinizi bilemeyebilir. Ona göre her şey yolunda giderken size göre eksik giden bir şeyler olabilir. Beklentileri ifade etmemek, yalnızca ima etmek karşı tarafın sizin isteklerinizi ve davranışlarınızın sebebini anlamamasına yol açar. Bu durum ilişkiyi daha karmaşık ve anlaşılmaz bir hale sürükleyebilir. Ancak beklentilerin, geleceğe dair niyetlerin konuşulduğu bir ilişkide ilişkinin size ve karşı tarafa ne kadar uygun olduğunun değerlendirmesini yapmak daha kolay ve daha açıktır.
Problemler içinizde büyümeden ya da üstü örtülmeden anlık olarak karşı tarafa aktarılmalıdır. Problemleri biriktirmek ilişkide bir yüke sebep olacağı gibi benzer problemlerde de tepkinin artmasına, öfkelenmeye, konuşmaktan uzaklaşıp başka konularda tartışılmasına sebep olur. Sorun olarak görülen durum konuşarak, rahatsızlıklar dile getirilerek çözülmelidir. Rahatsız olunan durumların kişide yarattığı duygular karşı tarafa aktarılarak onun da anlaması sağlanmalıdır. Eğer konuşmaktan çekiniyorsanız, ya da konuşmanıza rağmen anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız, bir şeyler düzelmiyorsa orada farklı problemler var olabilir.
Yıkıcı eleştiriler ilişkiye yarar sağlamayacağı gibi ilişkinin yıpranmasına, karşınızdaki kişi ile aranızdaki güven bağının zedelenmesine, ilişkinin samimiyet durumundan çıkıp kim haklı kim haksız durumuna dönmesine sebep olur. İnsan kötü eleştiriler alacağı yerde değil, kendini daha iyi ve rahat hissedeceği, kabul edileceği yerde olmak ister. Bu nedenle durumu yönlendiren, karşıdakine yanlışını gösteren ve düzeltmeye fırsat veren yapıcı eleştirileri tercih edin.
Empati günlük hayatta çok kullanılan bir kelime olsa da genel insan ilişkilerinde eksik bir durum olmakta veya yanlış anlaşılmaktadır. Empati kendinizi karşı tarafın yerine koyarak onun duygu, düşüncelerini hissedebilmek, olaylara farklı bir pencereden bakabilmektir. Empati sizin duygu, düşüncelerinizi aktarırken davranışlarınızın kontrolünü sağlar. Çünkü kontrolsüzce iletilen tutumlar karşı tarafın da rahatça kontrolü elinden bırakmasına sebep olur. Empati, ilişki içerisinde iletişimi güçlendirir. Düşüncelerinizi geliştirir ve kurduğunuz cümleleri iyileştirir. Yani ilişkiyi birbirini anlayan, dinleyen, çatışmaları minimal düzeyde tutan sağlıklı bir hale getirir.
Her insan değer görmek, takdir edilmek ister. Değer görmek, bir ilişkide tatmini ve kişilerin birbirine bağlılığını artırır. İlişkide seviliyorum, önemseniyorum, kabul ediliyorum hissini artırır. Kişilerin aktarmak istediklerini daha rahat aktarmalarını, söyleyecekleri sözlerin önemsenip karşılık göreceğini bilmelerini sağlar. Bu nedenle güzel sözler söylemekten, sevginizi belli etmekten ve karşınızdakini dinlerken anlattıklarının sizin için değerli olduğunu göstermekten kaçınmayın.
Birlikte gülebilmek, eğlenebilmek; ilişkiyi tamamlayan, sağlamlaştıran, ilişkinin bağını artıran bir durumdur. İlişkinin samimiyetini artırmakla beraber kişilerin kendileri gibi davranmalarını ve birbirlerinin yanında daha rahat hissetmelerini sağlar. İnsan en çok geçirdiği vakitten keyif aldığı insanı hatırlar. Çünkü hayatın koşturmacası içinde onu mutlu eden, neşelendiren bir kapısı vardır. Bu nedenle birlikte ne kadar çok eğlenirseniz, birbiriniz için o kadar özel hale gelirsiniz.
Hiç yorum yok: