Romantik İlişkilerde Narsistik Partner
Yakın ilişki kurduğumuz insanların kişilik özellikleri bizler için büyük önem taşımaktadır. Devam etme ya da ayrılma noktasında ilişki yürütebilme potansiyeli kadar, kişilerin karakterleri ve mizaçları da etkili olmaktadır. Özellikle olumsuz kişilik özellikleri ilişkinin yapısını, kalitesini bozmakta ve partnerlerin devam edebilme potansiyelini zorlamaktadır. Olumsuz olarak değerlendirebileceğimiz narsistik kişilik özellikleri bunlardan biridir.
Narsisizmi, bireyin kendine olan aşırı odağı, sevgisi ve benmerkezciliği olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu odak veya sevgi normalde olması gerekenden daha fazladır. Çünkü kişi her durumda, kendini üstün görmeye meyillidir. Narsistik özellikler bireyin bir parçası olduğu için kendini başlangıçtan itibaren belli etse de, kişilerin beğenilme ve hoş görülme arzusu bu özellikleri örtebilir. Her ne kadar kendini sohbet içerisinde veya başkalarına olan tutumunda gösterse de; ilişkide bulunduğu insana karşı başlangıçta aşırı sıcak, samimi tutumları kişinin bunu fark etmesine engel olabilir.
Narsistik özelliklere sahip bir partnerle ilişki kurmak, ilişkiyi ikili bir yapıdan tekil bir yapıya dönüştürür. Kişinin kendini ilişkide üstün görme, çatışmalarda haklı görme isteği hem ilişkide hem de ilişki yürüttüğü kişide yıpranma yaratır. Kendi duygu ve düşüncelerine odaklı bu özelliklere sahip birey, partnerin duygularını anlamak ve empati yapmakta zorlanır; çoğu zaman reddeder. Bu nedenle sohbet içerisinde karşı tarafın anlattıkları üstünde çok durmayıp, konuyu kendine çevirebilir. Ya da sorunlarda karşı tarafı yargılayan, aşağı çeken, kimi zaman aşağılayan tavırlarda bulunabilir. Bu, kişinin karşı tarafı hatalı olduğuna ikna yöntemidir ve uzun süren ilişkilerde sürekli maruz kalınan suçlayıcı tavırlar kişiyi kendi ile ilgili sorunlar olduğuna ikna edebilir, kişinin kendine bakış açısını zedeleyebilir.
Narsistik özelliklere sahip bireylerde sağlıklı bir ilişkide olması gereken karşılıklı sevgi, ilgi, fedakarlık, tolerans, güven gibi kavramlar daha çok tek taraflı olduğundan, daha fazla ilgi göreceği başka bir bireye kayma, yakınlaşma ihtimalleri yüksektir. Çünkü bağlılıktan çok kendilerine bağlanacak birini ararlar. Bu durum, ilişkide güven bağının kurulmasını zorlaştırır.
Hiç yorum yok: