Ads Top

Romantik İlişkilerde Narsistik Partner

 

İLİŞKİLERDE NARSİST PARTNER


Yakın ilişki kurduğumuz insanların kişilik özellikleri bizler için büyük önem taşımaktadır. Devam etme ya da ayrılma noktasında ilişki yürütebilme potansiyeli kadar, kişilerin karakterleri ve mizaçları da etkili olmaktadır. Özellikle olumsuz kişilik özellikleri ilişkinin yapısını, kalitesini bozmakta ve partnerlerin devam edebilme potansiyelini zorlamaktadır. Olumsuz olarak değerlendirebileceğimiz narsistik kişilik özellikleri bunlardan biridir. 


Narsisizmi, bireyin kendine olan aşırı odağı, sevgisi ve benmerkezciliği olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu odak veya sevgi normalde olması gerekenden daha fazladır. Çünkü kişi her durumda, kendini üstün görmeye meyillidir. Narsistik özellikler bireyin bir parçası olduğu için kendini başlangıçtan itibaren belli etse de, kişilerin beğenilme ve hoş görülme arzusu bu özellikleri örtebilir. Her ne kadar kendini sohbet içerisinde veya başkalarına olan tutumunda gösterse de; ilişkide bulunduğu insana karşı başlangıçta aşırı sıcak, samimi tutumları kişinin bunu fark etmesine  engel olabilir. 


İLŞKİLERDE NARSİST PARTNER

 Narsistik özelliklere sahip bir partnerle ilişki kurmak, ilişkiyi ikili bir yapıdan tekil bir yapıya dönüştürür. Kişinin kendini ilişkide üstün görme, çatışmalarda haklı görme isteği hem ilişkide hem de ilişki yürüttüğü kişide yıpranma yaratır. Kendi duygu ve düşüncelerine odaklı bu özelliklere sahip birey, partnerin duygularını anlamak ve empati yapmakta zorlanır; çoğu zaman reddeder. Bu nedenle sohbet içerisinde karşı tarafın anlattıkları üstünde çok durmayıp, konuyu kendine çevirebilir. Ya da sorunlarda karşı tarafı yargılayan, aşağı çeken, kimi zaman aşağılayan tavırlarda bulunabilir. Bu, kişinin karşı tarafı hatalı olduğuna ikna yöntemidir ve uzun süren ilişkilerde sürekli maruz kalınan suçlayıcı tavırlar kişiyi kendi ile ilgili sorunlar olduğuna ikna edebilir, kişinin kendine bakış açısını zedeleyebilir. 

Narsistik özelliklere sahip birey başlangıçta sevgiyi kazanmak adına çekici, samimi, sıcak tavırlar; romantik tutumlar, aşırı övgü, beğeni sergileyebilir, geleceğe dair sözler verebilir. Sevgiyi, ilgiyi kazandıktan ve kişi kendisine bağlandıktan sonra karşı tarafın arzu ve isteklerini aslında önemsemeyen kendi isteklerine odaklanan bir yapıya dönüşebilir. Karşı tarafı manipüle ederek, kimi zaman kişilerin olumlu özelliklerinden faydalanarak, kendi isteklerini yaptırma noktasında başarılıdırlar. 

Narsistik özelliklere sahip birey için haksız olma düşüncesi bile korkutucudur. Bu nedenle haksız olduklarını hissettiklerinde agresif tavırlar sergileme potansiyelleri yüksektir. Kişinin kendi içinde kendini karşı taraftan çok daha iyi görme hali, kendini haksız görmesine ya da yanlış davrandığını düşünmesine engeldir. Konudan sapıp karşı tarafın davranışlarını eleştirme, agresif tavırlarını karşı tarafa yükleme potansiyelleri yüksektir. Ya da karşı tarafın sürekli sorun çıkardığına, agresif tavırlar sergilediğine, kendisini anlamadığına yönelik bir tutum sergileyebilir. 

Partnerinin ilgi ve sevgisini kaybetmeye başladığını, eskisi gibi olmadığını düşündüğünde aşırı kıskançlık gösterip, karşı taraf ile ilgili güven problemleri yaratabilir. Karşı tarafa hayatında başka biri olduğuna, aldatıldığına dair suçlayıcı tavırlarda bulunabilir. 

ROMANTİK İLİŞKİLERDE NARSİSİSTİK PARTNER

Narsistik özelliklere sahip bireylerde sağlıklı bir ilişkide olması gereken karşılıklı sevgi, ilgi, fedakarlık, tolerans, güven gibi kavramlar daha çok tek taraflı olduğundan, daha fazla ilgi göreceği başka bir bireye kayma, yakınlaşma ihtimalleri yüksektir. Çünkü bağlılıktan çok kendilerine bağlanacak birini ararlar. Bu durum, ilişkide güven bağının kurulmasını zorlaştırır.  

Bütün bu özellikleri düşündüğümüzde, narsistik özelliklere sahip bireyle ilişki yürütmek çok zor ve yıpratıcıdır. Bu nedenle kendi duygusal ve ruhsal sağlığınız adına kendi sınırlarınızı çizin ve net bir şekilde hayır diyebilin.         




 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.